|
|
Registros recuperados : 47 | |
3. | | SIMÕES, A. N.; COSTA, F. B.; CARNELOSSI, M. A. G.; SILVA, E. O.; PUSCHMANN, R. Estratégias para reduzir o estresse do processamento mínimo. Visão Agrícola, Piracicaba, v. 4, n. 7, p. 92-96, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
6. | | COSTA, F. B.; DUARTE, P. S.; PUSCHMANN, R.; FINGER, F. L. Quality of fresh-cut strawberry. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 4, p. 477-484, out./dez. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
7. | | GOMES JÚNIOR, J.; MENEZES, J. B.; NUNES, G. H. S.; COSTA, F. B.; SOUZA, P. A. Qualidade pós-colheita de melão tipo cantaloupe, colhido em dois estádios de maturação. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 19, n. 3, p. 356-360, nov. 2001. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
8. | | COSTA, F. B. da; MENEZES, J. B.; ALVES, R. E.; NUNES, G. H. S.; MARACAJÁ, P. B. Armazenamento refrigerado do mamão Havaí 'Golden' produzido na Chapada do Apodi ? RN - Brasil. MENEZES, J. B.; ALVES, R. E.; NUNES, G. H. S.; MARACAJÁ, P. B. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Mossoró, v. 5, n. 4, p. 37-54, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
| |
9. | | GUIMARAES, A. A.; SOUZA, P. A. de; MENEZES, J. B.; GOMES JUNIOR, J.; CARNEIRO, C. R.; COSTA, F. B. da. Armazenamento refrigerado de melao Galia 'Solarking'. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 19, n. 2, jul. 2001. 1 CD-ROM. Suplemento. Trabalho apresentado no 41. Congresso Brasileiro de Olericultura, 2001. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
10. | | COSTA, F. B.; MENEZES, J. B.; SOUZA, P. A. de; NUNES, G. H. S.; SOLON, K. N.; SENHOR, R. F. Armazenamento refrigerado de melão Gália TPX 92329. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, jul. 2002. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 42º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2002. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, p. 326, jul. 2002. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
11. | | SILVA, W. A. da; COSTA, F. B.; BELTRÃO, N. E. de M.; DANTAS, J. P.; OLIVEIRA, M. I. P. de. Detecção da deficiência de nitrogênio em mamoneira baseada no uso de redes neurais artificiais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 6., 2009, Montes Claros. Biodiesel: inovação tecnológica - Livro de resumos. Lavras: UFLA, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
| |
12. | | CARLOS, A. L. X.; MENEZES, J. B.; COSTA, F. B. da; NOGUEIRA, L. S.; GUIMARÃES, I. P. Efeito de FreshSeal no prolongamento da vida útil pós-colheita de melões Charentais. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 389, jul. 2003. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
13. | | COSTA, F. B.; BARBERI, A. R. M.; SZABÓ, M. P. J.; RAMOS, V. N.; PIOVEZAN, U.; LABRUNA, M. B. New records of Rickettsia bellii-infected ticks in Brazil. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, São Paulo, v. 54, n. 1, p. 92-95, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
| |
14. | | FREITAS, R. V. da S.; SOUZA, P. A. de; SENHOR, R. F.; MOURA, C. F. H.; COSTA, F. B. da. Post-harvest storage of papaya fruits coated with extracts of leaves and fruits of neem. Revista Caatinga, Mossoró, v. 31, n. 2, p. 290-296, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
| |
16. | | FREITAS, D. F. de; OLIVEIRA, M. de; MOURA, A. R. B. de; COSTA, F. B. da; SIMÕES, A. do N. Qualidade pós-colheita de melão amarelo cv Golde Mine cultivado organicamente. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, jul. 2004. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 44º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2004. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, p. 490, jul. 2004. Suplemento. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
17. | | SILVA, W. A. da; COSTA, F. B.; BELTRÃO, N. E. de M.; DANTAS, J. P.; LIMA, R. L. S. Redes neurais artificiais aplicadas ao reconhecimento de padrões em folhas vegetais. In.: ENCONTRO DE PRODUÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA ALGODÃO - EPC 2008, 3., 2008, Campina Grande. Resumos...Campina Grande: Embrapa Algodão, 2008. p. 36 (Embrapa Algodão. Documentos, 213). Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
| |
18. | | GOMES JUNIOR, J.; MENEZES, J. B.; SOUZA, P. A. de; GUIMARAES, A. A.; COSTA, F. B. da. Susceptibilidade ao frio de melao amarelo AF 646. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.18, p.310-311, jul. 2000. Suplemento. Trabalho apresentado no 40. Congresso Brasileiro de Olericultura, 2000. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
20. | | SIMÕES, A. do N.; MENEZES, J. B.; NUNES, G. H. S.; FREITAS, D. F. de; GOMES JÚNIOR, J.; COSTA, F. B. da; MEDEIROS, P. H. de. Armazenamento refrigerado de híbridos de melão amarelo submetidos a diferentes épocas de colheita. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 23, n. 1, p. 112-116, jan./mar. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
Registros recuperados : 47 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
07/06/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BORBA, K. R.; OLDONI, F. C. A.; MONARETTO, T.; COLNAGO, L. A.; FERREIRA, M. D. |
Afiliação: |
LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA. |
Título: |
Selection of industrial tomatoes using TD-NMR data and computational classification methods. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Microchemical Journal, v. 164, a. 106048, 2021. |
ISSN: |
0026-265X |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.microc.2021.106048 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Tomato processing chain has a world economic relevance for the food industry and the agribusiness, providing ready-to-eat products and raw material for other production chains. The product quality is depending on control of some fruit attributes, such as color, soluble solids content (SSC), and defects. The aim of this study was to develop accurate and nondestructive classification models according to the tomato maturation stage, SSC, and presence of defects using Time-Domain Nuclear Magnetic Resonance (TD-NMR) associated with computational classification methods. Each class showed different decay times. Green tomatoes showed a shorter decay signal than red tomatoes, mainly due to the relaxation signal being related to the water mobility in different vegetable tissue compartments. Classification models resulted in great accuracy performances, the best accuracy for each classification were: maturity index: 97% (SVM); SSC: 100% (SVM and kNN); presence of defects: 90% (PLS-DA). These results show that CPMG decays associated with computational methods can be used in the tomato processing industry to classify tomato samples. These classification models showed the potential of TD-NMR technique in a high-throughput screening application before the processing |
Palavras-Chave: |
Machine learning; NMR; Relaxation time; Tomato processing. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01993naa a2200241 a 4500 001 2132200 005 2022-06-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0026-265X 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.microc.2021.106048$2DOI 100 1 $aBORBA, K. R. 245 $aSelection of industrial tomatoes using TD-NMR data and computational classification methods.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aTomato processing chain has a world economic relevance for the food industry and the agribusiness, providing ready-to-eat products and raw material for other production chains. The product quality is depending on control of some fruit attributes, such as color, soluble solids content (SSC), and defects. The aim of this study was to develop accurate and nondestructive classification models according to the tomato maturation stage, SSC, and presence of defects using Time-Domain Nuclear Magnetic Resonance (TD-NMR) associated with computational classification methods. Each class showed different decay times. Green tomatoes showed a shorter decay signal than red tomatoes, mainly due to the relaxation signal being related to the water mobility in different vegetable tissue compartments. Classification models resulted in great accuracy performances, the best accuracy for each classification were: maturity index: 97% (SVM); SSC: 100% (SVM and kNN); presence of defects: 90% (PLS-DA). These results show that CPMG decays associated with computational methods can be used in the tomato processing industry to classify tomato samples. These classification models showed the potential of TD-NMR technique in a high-throughput screening application before the processing 653 $aMachine learning 653 $aNMR 653 $aRelaxation time 653 $aTomato processing 700 1 $aOLDONI, F. C. A. 700 1 $aMONARETTO, T. 700 1 $aCOLNAGO, L. A. 700 1 $aFERREIRA, M. D. 773 $tMicrochemical Journal$gv. 164, a. 106048, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|